Rijedak primjerak
449

U Sarajevu se prodaje kombi kojeg je koristila jugoslovenska milicija: Priča jednog oldtimera

S.H.P.
Armis Mašić osim što je direktor Muzeja Art kuća sevdaha veliki je ljubitelj starina. U svom dvorištu ima nekoliko starih automobila ali i IMV-ov 1600 kombi iz sedamdesetih godina. Kombi je trenutno na prodaji.

Ovaj primjerak vrlo rijetko možete vidjeti kako i na izložbama oldtimera, tako i na ulicama našeg grada jer je ovaj kombi sedamdesetih godina koristila jugoslovenska milicija.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kombi je proizvodila Industrija motornih vozila Novo Mesto, a Mašić ga je kupio 2012. godine od bivšeg milicionera iz Vareša.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ja sam taj kombi kupio od jednog starog dede u Varešu. On je bio milicioner u bivšoj državi i vjerovatno je on taj kombi sačuvao iz tog vremena. Kasnije ga je prefarbao u crveno, vjerovatno da se ne bi vidjelo da je to milicijski kombi. Kasnije sam ga restaurirao i vratio u prvobitno stanje", rekao nam je Armis Mašić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ovaj raritet je 2017. godine korišten za potrebe snimanja serije "Alija" i od tada Mašiću stoji ispred kuće. Budući da ga ne može koristiti za svakodnevne potrebe Mašić ga je odlučio prodati.

Armis Mašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Armis Mašić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ja jako volim stara vozila, imam Zastavu 750, Golf 1, Golf 2, Audi 100 cc, motor APN 4 Tomos, motor Vespa Piagio na pedale i kombi Volkswagen T1. IMV-ov kombi je u voznom stanju i za njega posjedujem sva potrebna dokumenta. Odlučio sam ga prodati jer mi je višak u mom skromnom voznom parku", kazao je Mašić i dodao kako osim starih vozila skuplja i stare stvari koje su vezane za našu bosansku tradiciju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kombi koji Mašić prodaje je 1972. godište, a restauriran je u augustu 2019. godine. Na njemu su još uvijek originalne sirene i rešetke, a umjesto klupe koja je korištena za prebacivanje zatvorenika, sada se nalaze sjedišta.