auto
50

U petak počinje 1. Rally Neum

Klix.ba
Ovog petka i subote, 01. i 02. aprila, u Neumu započinje automobilistička sezona u Bosni i Hercegovini, i to prvim takmičenjem iz Rally Šampionata BiH i Rally Kupa BiH, a ujedno i prvim automobilističkim takmičenjem u ovom gradu, "1. Rally Neum 2016".

Rally takmičenje, koje će okupiti domaće i međunarodne posade, u organizaciji auto kluba ArcRACING, pod pokroviteljstvom Općine Neum i Načelnika dr. Živka Matuška, već spremno dočekuje prve posade koje se okupljaju na morskoj obali uz hotel Sunce.

Rally Neum je ujedno i prvi kratki tzv. sprint reli koji se organizuje u BiH, što znači da učesnike očekuje jedna staza duga oko 8000 metara, na kojoj će se dva brzinska ispita voziti u jednom, a dva "brzinca" u drugom smjeru. Staza je dio stare ceste Vranjevo selo - Duži - Moševići, i nalazi se u zaleđu Neuma, svega 3 km od zvaničnog servisnog parkirališta smještenog na morskoj obali, uz Hotel Sunce.

Ukupni planirani Itinerer kojim će proči sve posade iznosi oko 88 km, od čega 33 km otpadaju na brzinske ispite.

Planirana četiri brzinska ispita znače i jednak broj prilika za sve gledaoce da rally posmatraju na stazi brzinskog ispita, gdje se ipak najveći dio očekuje na tribinama Športskog centra Neum ispred kojeg će se nalaziti i start brzinskih ispita "Neum 1" i "Neum 2", ali i na ceremonijalnom startu koji će se desiti u petak, 01. 04.2016. godine, u 19:00 sati ispred Hotela Sunce.

"1. Rally Neum 2016" završava ciljnom ceremonijom i proglašenjem pobjednika u subotu, u 16:30h, također na svečanoj rampi kod Hotela Sunce.

Pored onih iz BiH, lijepo vrijeme i gostoljubivi domaćini jedinog Bosanskohercegovačkog grada na moru očekuju takmičare i gledatelje iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i daleke Švedske, koji će nastupiti u bodovanju Rally Kupa BiH, dijela takmičenja koje je namijenjeno nosiocima stranih licenci.

Organizator AK ArcRACING ističe veliku podršku na koju nailazi i u Neumu, ali i kroz odziv brojnih sponzora bez kojih manifestacija ne bi bila moguća, poput HT Eronet, Sarajevo-osiguranja, INA Euroclass, Hotel Sunce, Red Bull, H.P. Oil, GDi, Automotiv i ostalih.