{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Oslu 4.000 automobila na električni pogon

F
11.5.2011. u 11:03
0
2
U Oslu 4.000 automobila na električni pogon
0
U Oslu 4.000 automobila na električni pogon
S 4.000 čistih i tihih automobila na električni pogon, Oslo, glavni grad Norveške koja se obogatila izvozom nafte, prijestolnica je električnog automobila.
"Od svih glavnih gradova imamo najviše električnih automobila po stanovniku", tvrdi Rune Haaland iz udruge Norstart na parkiralištu namijenjenom električnim automobilima.

Električni automobili vidljivi su u Oslu na svakome uglu, od minivozila Buddy do sportskog automobila Tesla koji može razviti brzinu od 0 do 100 km na sat u manje od četiri sekunde.

Norveška, jedna od glavnih svjetskih izvoznica nafte, zacrtala je ambiciozan cilj - do 2020. smanjiti emisije ugljičnog dioksida za najmanje 30 posto.

"Električno vozilo u tome igra važnu ulogu jer 40 posto emisija stakleničkih plinova proizvodi sektor prijevoza, a u tih 40 posto, 60 posto plinova potječe od cestovnog prometa", navodi ministrica prometa Magnhild Meltveit Kleppa.

Procjenjuje se da je ukupno 3.891 električni automobil Norveškoj uštedio više od 6.000 tona CO2 na godinu.

Norveške vlasti u tu su svrhu uvele porezne olakšice za korisnike električnih automobila. Donijele su i niz drugih poticaja pa takvi automobili mogu voziti trakom namijenjenom autobusima i time izbjeći prometne čepove.

Parkiranje za njih je besplatno na javnim parkiralištima, a stanice za punjenje baterija strujom, što je besplatno, sve su dostupnije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: