Šesta generacija
41

U Evropu od narednog proljeća stiže i Ford Bronco

E. L.
Fordov odgovor na Jeep Wrangler evropskim će kupcima biti dostupan u kombinaciji sa četverocilindarskim i 6-cilindarskim benzinskim motorima.

Prema posljednjim planovima američke automobilske kompanije Ford, jedna od američkih automobilskih ikona od proljeća naredne godine po prvi put će biti dostupna i kupcima u nekolicini evropskih zemalja, a Ford će šestu generaciju svog odgovora na Jeep Wrangler nuditi u kombinaciji s benzinskim motorima sa četiri i šest cilindara.

Osnovni Bronco prilagođen evropskim tržištima pokretat će poznati 2,3-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor (EcoBoost) koji će razvijati oko 300 konjskih snaga, a u opciji će biti i 2,7-litarska turbobenzinska V6 opcija s kojom bi jedno od najpoznatijih imena u svijetu terenskih automobila trebalo pokretati 330 "konja".

Nezvanično, trolitarski V6 turbobenzinac (Raptor) neće biti u ponudi zbog evropskih normi o emisiji izduvnih gasova koje su strožije od normi u Sjevernoj Americi.

Spominje se da će osnovna verzija u Njemačkoj koštati oko 60.000 eura, a u Fordu računaju da će Bronco, koji se nudi u kombinaciji s kraćom trovratnom i dužom 5-vratnom karoserijom, prema sebi okrenuti znatan broj kupaca kojima su do sada bili zanimljivi "hardcore" terenci koje nude Jeep (Wrangler) i Land Rover (Defender).