Nije najskuplji
36

U Evropi počela prodaja električnog SUV-a Mercedes-Maybach EQS

A. M.
Kupci prvog luksuznog Mercedesovog SUV modela s potpisom Maybacha, kojeg pogoni čista struja, mogu izvršiti narudžbe na većini EU tržišta. Model sa nultom emisijom cjenovno počinje od 210.000 eura.

Novi Mercedes-Maybach EQS SUV može se naručiti na većini evropskih tržišta. Luksuzni model sa nultom emisijom je dostupan u jednoj verziji. U pitanju je SUV EQS 680, kojeg pogone dva elektromotora, sa snagom od 658 KS i baterijom od 118 kWh. Mercedes navodi da ovaj baterijski teškaš ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,4 sekundi i postiže elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Glomazna baterija Mercedes-Maybach EQS SUV-a može se puniti na brzim punjačima snage do 200 kW. Proizvođač navodi da je za punjenje od 10-80 posto kapaciteta potrebno 30 minuta na brzom punjaču. Njegova maksimalna autonomija iznosi 608 kilometara.

Cijena na EU tržištima starta od 210.000 eura, što je otprilike oko 50.000 eura povoljnije od najskupljeg električnog modela GLS s potpisom Maybacha. Za ovaj iznos njemački proizvođač navodi da vozilo posjeduje felge Maybach od 21 inča, farove Digital Light, MBUX multimedijski sistem, centralnu konzolu Manufaktur od breze, frižider u pretincu za rukavice, individualna zadnja sjedišta, grijani volan, presvlake od Nappa Exclusive java kože, strop od mikrovlakana u braon boji Dinamica i još mnogo toga.