"The Race of Pain"
53

U Cazinu održana Extreme enduro utrka: Motori, priroda i adrenalinski užitak

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji moto kluba "Mx Enduro" Cazin u cazinskom naselju Stovrela jučer i danas održana je Extreme enduro utrka pod nazivom "The Race of Pain".

Riječ je o drugoj utrci ovog tipa na prostoru Unsko-sanskog kantona, a svi ljubitelji ekstremnih sportova i brojni gosti mogli su uživati u istinskom spektaklu.

Extreme enduro utrka u Cazinu imala je epitet međunarodne, budući da je čak 90 posto vozača došlo van granica Bosne i Hercegovine, tačnije iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Švedske, Poljske i brojnih drugih zemalja.

"Prezadovoljni smo sa odazivom vozača jer su skoro svi došli iz evropskih zemalja. Imali smo 130 učesnika, odnosno 50 vozača više nego prošle godine, što je pokazatelj da se trka razvija i da radimo dobar posao", rekao je za naš portal Mustafa Hadžić, direktor trke.

Takmičenje je održano u četiri kategorije: expert, hobby, veteran i lady.

Pobjednik u kategoriji eksperta je Matija Zec (Hrvatska) iz Tarco Racing Team. Drugi je bio Jaka Seles (Slovenija) iz KTM Seles Moto, a treći Leo Malkić (Hrvatska) član Extreme Enduro Lika Team.

U kategoriji veterana slavio je Uroš Kočevar (Slovenija), a u kategoriji hobby Josip Jagodić (Hrvatska). Nastupila je i jedna dama, tačnije Fifer Tjaša iz Slovenije, koja je ujedno i pobjednica u kategoriji lady.

Tokom utrke vozači su prolazili preko prašine, blata, kamenja, potoka i mnogih nepristupačnih predjela na cazinskim brdima, gdje zasigurno nije falilo adrenalina, a definitivno je potvrđeno da je enduro sport sve zastupljeniji i popularniji na našim prostorima. S obzirom na to da su u Cazin došla i neka velika imena ovog sporta, organizatori su 'otežali' stazu i učinili je još izazovnijom.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević istakao je da je Cazin sredina u koju se učesnici i posjetioci žele vratiti i da je to pokazala i ova trka.

"Prema odazivu, vidimo da su takmičari zadovoljni uslovima i gostoprimstvom. Nama je cilj je da ovo bude tradicionalni sportski događaj i u narednim godinama ćemo raditi na tome. Ovaj događaj po kapacitetu polako sustiže i automobilističku trku tzv. 'Krajišku zmiju' koja se također održava u Cazinu", rekao je Ogrešević, ističući da su posljednjih nekoliko dana u ovom gradu svi puni hoteli, što daje dodatnu dimenziju događaju.