Nakon SLS-a i FF-a stigao i GT-R
119

U BiH stigao prvi Nissan GT-R

Klix.ba
Nakon što je zabilježen uvoz i registracija prestižnih i supersportskih automobila Mercedes-Benz SLS i Ferrari FF, čini se da u Bosni i Hercegovini ne prestaje prava pomama za egzotičnim i skupim automobilima. Na ceste naše zemlje stigao je tako i prvi Nissan GT-R.

Iako ovaj izuzetno raritetan i brz sportski automobil nije moguće kupiti zvaničnim putem u BiH, te ujedno zahtjeva i posebne prodajne i servisne uslove, uporni vlasnik našao je načina da uz pomoć Nissan zastupnika Guma M iz Mostara dođe do jednog primjerka za ovu modelsku godinu.

S punim pravom GT-R se smatra jednim od najboljih i najbržih automobila današnjice, a to može zahvaliti prije svega 3,9-litarskom twin turbo V6 motoru, kojem je u ovoj verziji snaga povećana sa 390 kW na 404 kW, ili na 550 KS, pri 6400 okr/min. Najveći okretni moment je takoćer povećan na 632 Nm u rasponu od 3.200 do 5.800 okr/min.

Uz više snage, GT-R modelske godine 2012. ima novorazvijeni asimetrični ovjes koji nadoknađuje veću težinu s vozačke strane na modelima s upravljačem na desnoj strani, poboljšani osjećaj pri promjeni stepeni prenosa i jaču šasiju u cilju veće krutosti i još boljeg ponašanja u vožnji.

Nissan GT-R snagu prenosi na sve točkove, a zahvaljujući tako moćnom pogonskom sklopu lako se svrstava među najbrže automobile današnjice, te se može pohvaliti ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 2,8 sekundi.