Zvijer iz Slovenije
24

Tushek prima narudžbe za hibridni hiperautomobil TS900 vrijedan 1,5 miliona eura

D. B.
Oni koji su imali sredstva, a nisu uspjeli kupiti Koenigsegg One:1, sada imaju priliku za alternativu koja dolazi iz Slovenije.

Riječ je o slovenskoj kompaniji Tushek, koja je počela primati narudžbe za svoj hibridni hiperautomobil TS900 Apex.

Kompaniju je osnovao 2008. godine slovenski vozač Aljoša Tušek, a o modelu TS900 se priča već nekoliko godina. U jednom periodu se špekulisalo da će ga pokretati 4,2-litarski V8 motor uparen s dva električna motora, čija bi ukupna snaga iznosila 950 KS i prenosila bi se na sva četiri toćka. Zahvaljujući karobnskoj šasiji i karoseriji, težina automobila je smanjena na 1.410 kg.

Prema dostupnim informacijama, jasno je da omjer težine i snage nije 1:1, no stigle su bolje vijesti.

Poboljšani TS900 će imati svoj globalni debi naredne sedmice u Londonu, a iz Tusheka kažu da automobil razvija 1.350 KS te da je nešto lakši od 1.350 kg.

Prema tome, ovo će biti najlakši hibridni hiperautomobil na tržištu sa svojim "patentiranim električnim pogonskim sistemom" baziranim na avionskoj tehnologiji koji je kombinovan s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Tushek će proizvesti svega 36 primjeraka modela TS900 Apex, a svaki od njih će koštati 1,5 miliona eura. Navodno, u ponudi će se pojaviti i TS900 RacerPro, verzija namijenjena isključivo stazi koja će biti proizvedena u samo 12 primjeraka.

Vezani članci