Oživljavanje tradicije
29

Turistički Rally Sutjeska biće opet održan nakon 31 godine

Klix.ba
Nacionalni park Sutjeska i Auto 4x4 Klub organizuju međunarodni Auto-Moto Reli "Sutjeska 21“, kojiće biti održan 3. i 4. jula ove godine.

Ovaj 27. Auto-Moto Reli na Sutjesci je zamišljen kao promotivni i turistički Reli "zvjezdastog" karaktera sa startom iz Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Mostara, Tuzle, Bihaća i Doboja (posade iz BiH), te Ljubljane, Zagreba, Beograda, Skoplja, Podgorice, Novog Sada i Prištine (posade iz regije), zatim vožnje zadatim itinererom sa nekoliko prolaznih i vremenskih kontrola, te sa ciljem na Tjentištu.

Drugog dana ove manifestacije biti će organizovan i Auto-Moto Show na parkingu NP Sutjeska, a u okviru slobodnih aktivnosti planiran je i obilazak Memorijalnog kompleksa i Perućice - posljednje evropske prašume, kao i kupanje na jednom od najvećih bazena u Evropi.

Prvi Reli Sutjeska održan je još davne 1965. godine, te je neprekidno (26 puta) organizovan do 1990. godine. Ova turističko-sportska manifestacija trebala bi da bude iskorištena za promociju prirodnih ljepota i turističkih potencijala Nacionalnog parka Sutjeska. Istovremeno, SABNOR BiH će, uz prigodan "čas historije", obilježiti i 80. godina od početka ustanka u Jugoslaviji. S obzirom na to da će manifestacija biti održana na otvorenom prostoru Nacionalnog parka koji se prostire na 262.314 m2, organizatori ovu lokaciju smatraju kao Corona Free Zone.