Samo 24 primjerka
2

Zyrus LP1020 Stimolante je Huracan EVO na steroidima

D. B.
Norveška tuning kuća Zyrus Engineering je pretvorila već fenomenalni Lamborghini Huracan Evo u Minotaura sa 1.080 KS i 990 Nm obrtnog momenta.

Zyrus je svoj projekt nazvao LP1020 Stimolante, što se odnosi na činjenicu Lamborghinijev 5,2-litarski twin-turbo V10 motor sada omogućava maksimalnu brzinu od 346 km/h.

U planu su svega 24 primjerka, a svaki od njih je legalan za cestu. Zyrus je Stimolante opremio TTX amortizerima, karbon-keramičkim diskovima i Pirelli Trofeo R gumama.

Karbonski paket uključuje nove difuzore, lukove točkova, ventilacijske otvore na krovu i stražnje krilo. Automobil je zahvaljujući svom karbonskom dizajnu težak 1.592 kg, a stvara 1.300 kg downforcea pri brzini od 240 km/h što je jednako težini Fordove Fieste na automobilu pri toj brzini.

Također, tuner je ugradio i lagan izduvni sistem od inkonela kako bi motor mogao osloboditi sav svoj bijes.

U unutrašnjosti su karbonska sjedišta sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka, a titanijumski zaštitni kavez se može dobiti u boji karoserije.

Vozač može praviti snimke pomoću Zyrusovog Smart Dash kontrolnog sistema, a senzori su povezani s mrežom baziranom na cloudu. Vozači mogu koristiti sistem za praćenje podataka i telemetrije, a moguće im je pristupiti i putem smartphonea.

Kompanija Zyrus je osnovana 2018. godine te radi s Huracanom od njegovog dolaska na tržište, a čak ga je koristila i za utrke pod imenom Racing NM Norway te je zabilježila 30 nacionalnih GT1+ pobjeda i osvojila dvije NM šampionske titule.