Šah i Ritter
8

Vilnerov Mercedes G55 AMG dostojan je Maybacha

Klix.ba
Mala, ali posvećena ekipa iz bugarske tuning kuće Vilner pripremila je unutrašnjost modela G55 AMG koja je kvalitetom izvedbe i materijala uporediva s onim što je Mercedes ponudio modelom Maybach G650.

U Vilneru su po nalogu vlasnika modela G55 AMG iz 2005. godine dizajnirali unutrašnjost automobila po uzoru na unutrašnjost koju je Mercedes ponudio uz brojčano ograničen model Maybach G650 Landaulet, čija produkcija iznosi samo 99 primjeraka, a svaki od njih košta pola miliona eura.

Najveći dio kabine obložen je kombinacijom najkvalitetnije narandžaste kože. Narandžast je i konac koji je korišten za prošivanje, a crna koža svoje je mjesto pronašla na pojedinim dijelovima kabine, ali i na gornjoj ploči panela ispred vozača i suvozača, čime je smanjena njena refleksija na vjetrobranskom staklu.

Automobil je također dobio oblogu krova od alkantare narandžaste boje i crvene sigurnosne pojaseve, a znatno je poboljšana i zvučna izolacija vjerovatno najcjenjenijeg terenskog automobila svih vremena. Kockice na sjedištima trebale bi podsjetiti okolinu da je vlasnik automobila veliki ljubitelj šaha i, zanimljivo, Ritter Sport čokolade.

U Vilneru se ne bave stvarima koje se kriju ispod poklopca motora, pa tako i ovaj G55 AMG pokreće standardni 5,5-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora "proizvodi" 476 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da "velika kutija" čija masa iznosi više od 2.500 kilograma od 0 do 100 km/h stiže nakon 5,5 sekundi.