Dekorativna kozmetika
13

U tuning kompaniji Prior Design misle da Audi RS Q8 treba biti i širi i niži

E. L.
Iza naziva PD-RS800 krije se komplet karoserijskih komponenti s kojim Audijev SUV RS Q8 neće biti brži, ali će biti znatno širi i izgledati još "ratobornije“.

U nekoliko poznatih tuning kompanija u kojima se bave dorađivanjem Audijevih modela vjerovatno bi razmišljali drugačije, ali su u kompaniji Prior Design zaključili da ispod prednjeg poklopca najsnažnije verzije Audijevog SUV-a Q8 ima sasvim dovoljno snage, pa su na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Essenu predstavili paket kozmetičkih dorada za RS Q8 koji se sada nalazi u katalogu ponude kompanije iz njemačkog gradića Dinslaken.

Karbonske karoserijske komponente koje RS Q8 čine još "ratobornijim“ uključuju redizajniran prednji spojler (1.690 eura), okvire na usisnicima zraka u odbojniku (1.490 eura), obloge pragova (2.390 eura), proširene blatobrane (5.800 eura), novi zadnji difuzor (1.190 eura), usmjerivače zraka na zadnjem odbojniku (890 eura), spojlere na krovu i petim vratima (1.980 eura) i dekorativni dodatak na poklopcu motora (1.790 eura).

U Prioru kažu da se sve komponente mogu naručiti pojedinačno, a priču zaokružuju doradama na adaptivnom ovjesu s kojim je podnica automobila znatno bliža tlu. Za adekvatan zvuk brine izduvni sistem iz ponude renomirane slovenačke kompanije Akrapovič, a kupcima se nude i drugačije aluminijske felge koje uz gume izrazito niskog profila optimalno popunjavaju prostor ispod blatobrana.

Audi RS Q8 pokreće 4-litarski V8 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 600 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da "superSUV“ iz mjesta do "stotke“ stigne za 3,8 sekundi i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.