Svjetski putnik
63

U Brabusu ne odustaju od G-Klase prethodne generacije

Klix.ba
Iza naziva Brabus Adventure 4x4² krije se temeljito dorađen Mercedes-Benz G550 4x4².

I dok za novu generaciju Mercedesove G-Klase kažu da je na asfaltu znatno upravljivija i uglađenija od prethodne generacije, u Brabusu su se na sebi svojstven način pozabavili starim modelom. Za osnovicu beskompromisnog terenskog automobila koji bi bez problema trebao otići "do kraja svijeta i nazad" u Bottropu su iskoristili model G550 4x4² čiju su kutijastu karoseriju za početak opremili karbonskim komponentama.

Među zanimljive detalje spadaju i elektropokretani pragovi za lakši pristup luksuzno opremljenoj kabini čija je podnica izrazito udaljena od tla, a u standardnoj opremi za Adventure 4x4² su dodatna LED svjetla, veliki krovni nosač, namjenski usisnik zraka za prolazak kroz duboku vodu i neizbježno vitlo za izvlačenje iz situacija koje nadilaze mogućnosti terenskih guma i pogona.

Brabus Adventure 4x4² pokreće AMG-ov 4-litarski V8 biturbo motor koji u ovom izdanju nudi 550 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine raspoređuje preko 7-stepenog automatskog mjenjača. Bez obzira na naglašeni "off-road" karakter, spomenute brojke dovoljne su da Brabusov pustolov od 0 do 100 km/h stigne za 6,7 sekundi.

Tamna strana cijele priče je cijena automobila za koji treba izdvojiti 540.242 eura.

Vezani članci