Moderna klasika
15

U Ardenu ne odustaju od legendarnog Jaguara XJ12 iz Serije III

Klix.ba
Iza naziva Arden AJ4 krije se 235. temeljito restauriran i modernizovan Jaguar XJ12 koji njemačka tuning kompanija nudi ljubiteljima britanske klasike.

U poznatoj njemačkoj tuning kompaniji Arden, pored projekata na aktuelnim modelima Jaguara, Land Rovera i Minija, već dugo restauriraju i modificiraju i jedan od najpoznatijih Jaguarovih modela svih vremena.

Stari/novi XJ12 iz Serije III krije se iza oznake AJ4 i pomalo asocira na uspješnu priču američke kompanije Singer u kojoj posljednjih godina prave remek djela na osnovici Porschea 911 (964).

Primjerak na fotografijama zasnovan je na modelu Daimler Double Six, a u Ardenu su nakon temeljitih dorada ispod prednjeg poklopca, zaključno s novim izduvnim sistemom i rekalibriranom centralnom upravljačkom jedinicom, iz 5,3-litarskog atmosferskog V12 motora izvukli više od 320 konjskih snaga i 438 Nm najvećeg obrtnog momenta. Dovoljno da AJ4 stiže do 238 km/h.

Mnogo posla urađeno je i oko kočnica, mjenjača i (sada podesivog) ovjesa, a na novim 18-inčnim felgama su gume dimenzija 245/40. Minimalne dorade na niskoj trovolumenskoj karoseriji uključuju novi prednji spojler, nekolicinu detalja u crnoj boji i nezaobilazne oznake Ardena.