{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Alpini misle da vrijeme brzih dizela nije prošlo

21.5.2018. u 12:26
36
11
U Alpini misle da vrijeme brzih dizela nije prošlo
36
S posljednjim predstavljenim automobilima koji su zasnovani na BMW-ovim dizelskim modelima X3 i X4 u renomiranoj njemačkoj kompaniji Alpina jasno poručuju da vrijeme brzih dizela nije prošlo.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bez obzira na sve veći utjecaj javnosti koji je posljednjih godina usmjeren protiv automobila koje pokreću dizelski motori, u renomiranoj njemačkoj tuning kompaniji Alpina u skorije vrijeme nemaju namjeru odustati od dizelskih opcija u svojim automobilima koji su zasnovani na modelima BMW-a.

Svojom odlukom Alpina ostaje među sve manjim brojem automobilskih kompanija u kojima i dalje vjeruju da su dizelske pogonske opcije (zbog obrtnog momenta i prosječne potrošnje goriva) optimalno rješenje za pokretanje većih (težih) automobila i SUV-ova.

Prvi čovjek Alpine Andreas Bovensiepen tvrdi da BMW raspolaže tehnologijom koja njihove dizelske motore čini dovoljno čistim i prihvatljivim za sve aktuelne norme o emisiji izduvnih gasova, što su pokazala sva zvanična testiranja pa nema argumenata da se odustane od takvih motora.

Istovremeno, u Alpini još uvijek nisu spremni da investiraju i razvijaju automobile koje pokreću hibridna pogonska rješenja (benzinski i elektromotor), jer smatraju da je s današnjom hibridnom tehnologijom masa takvih automobila i dalje suviše velika.

Najbolja podloga tvrdnji Alpine da vrijeme brzih dizela nije prošlo zasigurno je model D5 S (Serija 5) čiji trolitarski 6-cilindarski redni turbodizelski motor raspolaže sa 388 KS i 800 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,4 sekunde i 286 km/h. Prosječna potrošnja je 6,6 litara nakon 100 pređenih kilometara.

Pored izvrsnih turbobenzinskih opcija, Alpina svojoj klijenteli dizelske opcije nudi uz BMW modele Serije 3, 4, 5, X3 i X4.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: