Za kupca u Britaniji
15

Theonov prvi Porsche 911 Targa razvija 409 KS

D. B.
Kompanija Theon je proizvela svoj prvi automobil baziran na Porscheu 911 Targa generacije 964 iz devedesetih godina prošlog stoljeća, koji je nazvala GBR003.

GBR003 ima upravljač na desnoj strani, što ukazuje na to da neće napustiti Veliku Britaniju, gdje se nalazi i baza kompanije Theon. Automobil krasi kombinacija klasičnih detalja dizajna s modernim materijalima i tehnologijama, zbog čega izgleda kao stari 911, no vozi se poput novog modela.

Iako je Targa varijanta teža od coupea za 60 kg, ukupna masa iznosi 1.228 kg, što znači da je automobil lakši od nor. Toyote GR86. Theon je riješio probleme s krutošću karoserije tako što je postavio ojačanja od karbonskih vlakana na postojeću metalnu podnu ploču u formi saćastih "kada".

Paneli karoserije su također napravljeni od karbonskih vlakana, što je opcija za Theonov coupe. U ovom slučaju paneli u pastelno plavoj boji, dok kontrast pravi natpis "Porsche" u donjem dijelu karbonskih vrata. Odvojivi Targa krovni panel, koji je sklon buci vjetra i curenju vode na starijim automobilima, također je unaprijeđen te završna obrada urađena u moher umjesto da je zamijenjen potpuno novim kompozitnim panelom.

U unutrašnjosti su Theonova sjedišta (touring specifikacije) u svijetlo sivoj boji kao i vanjske linije. Iza 18-inčnih Fuchs felgi nalaze se kočiona kliješta modela 993 RS. Putnici u unutrašnjosti mogu uživati u sjajnom ozvučenju koje uključuje Focal subwoofere integrisane u jastuke stražnjih sjedišta. Međutim, kome treba muzika pored zvuka 4,0-litarskog atmosferskog 6-cilindričnog motora, koji "diše" kroz otvore smještene odmah iza njega. Motor je opremljen laganim jednoomasenim zamajcem i uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem preko kojeg se 409 KS prenosi na stražnje točkove.

Koliko je neimenovani kupac izdvojio za automobil, nije otkriveno, međutim, imajući u obzir da osnovni Targa projekti koštaju najmanje 515.000 funti plus trošak donorskog automobila i lokalni troškovi, iznos definitivno nije za svakoga.