Za kupca u Belgiji
4

Theon završio još jedan restomod projekt na temu Porschea 911 (964)

E. L.
Theon Design
Posljednja kreacija britanskog odgovora na sličan posao koji rade u američkom Singeru krije se iza nadimka BELL001 i pokreće je zrakom hlađeni 3,6-litarski 6-cilindarski boxer motor potpomognut mehaničkim kompresorom.

Britanska kompanija Theon Design, bez sumnje, spada među najcjenjenije kompanije u kojima se bave skupim restomod projektima na osnovici Porschea 911 iz Serije 964, a posljednja potvrda je restauriran i modificiran "elfer“ koji nosi nadimak BELL001, a naručio ga je neimenovani kupac iz Belgije.

Coupé iz Oxfordshirea pokreće zrakom hlađen 3,6-litarski 6-cilindarski boxer motor kojem u ovom slučaju asistira Rotrex mehanički kompresor, pa se znatno olakšan BELL001 može pohvaliti sa 400 konjskih snaga i skoro 500 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen nanovo "složen“ originalni ručni 5-stepeni mjenjač Getrag G50.

Smanjenju mase automobila (1.265 kilograma sa svim tekućinama i punim rezervoarom) doprinijelo je obilno korištenje karbona od kojeg je napravljena većina karoserijskih panela, a u Theonu su uspjeli i u namjeri da spomenute kilograme rasporede između osovina u omjeru 50:50. Pored adaptivnog ovjesa i vrhunskih guma s polica Michelina, upravljivosti će pomoći i ograničena mehanička blokada diferencijala.

Posao oko restauracije i modifikacije trajao je 18 mjeseci, a kupac je za svoj BELL001 koji "čuči“ na prepoznatljivim 17-inčnim Fuchs felgama izdvojio oko 450.000 eura.