Dobio niz poboljšanja
14

Teslin Model Y nakon tretmana u Novitecu izgleda agresivnije

D. B.
Novitec je za svoj novi projekt izabrao Teslin električni crossover Model Y, koji nakon preobražaja izgleda zaista dobro.

Nakon što je vizuelno unaprijedio Teslin Model S, Model 3 i Model X, Novitec je konačno pripremio tuning paket za Model Y. Električni crossover je dobio aerodinamičke komponente, nove felge i poboljšanja ovjesa, a rezultat toga je agresivniji izgled.

Baš kao i drugi Teslini automobili, Model Y je dobio karbonske komponente uključujući prednji lip spojler koji smanjuje uzgon na prednjoj osovini pri većim brzinama. Novi spojler na vratima prtljažnika i difuzor u stražnjem braniku stvaraju elegantniji izgled stražnjeg dijela, a vizuelno se povezuju s novim pragovima. Ne treba zaboraviti ni set 22-inčnih kovanih felgi s gumama dimenzija 255/30 naprijed i 285/30 nazad. Tuner tvrdi da novi set felgi ne samo da daje agresivniji izgled nego i da poboljšava upravljivost crossovera.

Što se tiče ovjesa, Novitec je ugradio aluminijski koji je podesiv po visini, a koji je dostupan za verzije s dva motora. Zahvaljujući ovom ovjesu je Model Y agilniji te se može spustiti do 40 mm što također pozitivno utječe na aerodinamiku vozila. Iz Noviteca kažu da je potrošnja električne energije na velikim udaljenostima smanjena do 7 posto zahvaljujući novom ovjesu.

Novitec je 2019. godine predstavio sličan tuning paket za Model 3, koji je također uključivao nove felge, karbonske komponente za eksterijer, kao i modifikacije ovjesa. Vizuelne promjene električnog sedana bile su malo suptilnije u odnosu na Model Y.

Tuner nudi i različite opcije prilagođavanja unutrašnjosti crossovera. Dostupna je široka paleta boja i izbor materijala. Demonstracijski automobil ima karbonske detalje na armaturnoj ploči i panelima vrata, kao i strop presvučen Alcantarom uključujući još neke površine kabine.