Usavršavanju nikad kraja
0

TechArt-ov 911 Turbo

Sarajevo-x.com
Iako se Porsche 911 Turbo svrstava među najbolje i najsposobnije sportske automobile današnjice to ne znači mnogo u TechArtu. Ovaj put ponudili su vrhunski paket poboljšanja koji od ionako agresivnog Turba stvara zaista jedinstvenu pojavu.

Najnovija kreacija iz TechArta pod nazivom Gtstreet R skriva opsežno prerađeni Porsche 911 Turbo. Kao i obično performanse su uvijek u prvom planu, pa je tako za ovu preradu TechArt razvio TA097/T3 paket koji u osnovi znači samo jedno, a to je punih 660 KS i maksimalni obrtni moment od čak 860 Nm pri 4.600 okr/min. Znatno veća količina snage i Porscheov napredni Tiptronic S mjenjač tako su zaslužni za mogućnost ubrzavanja od 0 do 100 km/h za samo 3,4 sekunde. Ovako impresivne performanse zasluga su prvenstveno opsežnih prerada na motoru. Tako je standardni 3,6-litarski turbomotor dobio kapacitetnije visokoperformansne turbopunjače, izdržljivije hladnjake zraka pod pritiskom, ali i posebno isprogramiranu upravljačku jedinicu motora. Uz fenomenalno ubrzanje ova količina snage omogućava i maksimalnu brzinu od čak 345 km/h, pa se ovaka 911 Turbo opravdano svrstava u sami vrh supersportista.

Naravno, neophodan je bio i poseban izgled. Ne toliko zbog estetskih zahtjeva, koliko zbog novih aerodinamičkih potreba nastalih mnogo većim brzinama koje su na raspolaganju. Prednji dio je tako značajno izmjenjen, pa sa izraženijim spojlerom i većim otvorima za zrak izgleda izuzetno agresivno i fokusirano na brzinu, dok aerodinamički dodaci na pragovima nastavljaju bolje usmjeravati zrak sa prednjeg dijela automobila. Centralnu ulogu na TechArtovom Gtstreet R definitivno ima zadnji spojler. Na mjestu gdje se u slučaju Porschea jedino i može očekivati dodatno krilo osvanula je aplikacija koja blago rečeno izgleda nezgrapno. Oštre linije i impozantne dimenzije definitivno narušavaju ukupan utisak, ali barem ostaje nada da na brzinama preko 300 km/h ovaj spojler stvara dovoljnu količinu potisne sile. Ukupnu sliku TechArtovog agresivca upotpunjuje zadnji odbojnik sa izuzetno velikim otvorima za ventilaciju, ali i četiri velike izduvne cijevi. Ono što svakako dobro pristaje je odabir boje. Satenska siva sa mat efektom ovom 911 daje neodoljivu sličnost sa "stealth" vojnim avionima, pa definitivno nema sumnje da će ovaj uradak iz TechArta biti agresivno upadljiv među ostalim automobilima u saobraćaju, čak i kada se ne bude trudio da zadivi izvrsnim performansama.