Monstruozna snaga
16

TechArt obilježio 30. godišnjicu Porscheom Cayenne Turbo S sa 720 KS

Klix.ba
Poznati tuner TechArt slavi 30. godišnjicu svog postojanja te je pripremio specijalni Porsche Cayenen Turbo S.

Iako mu je vrijeme za penziju, Porsche Cayenne Turbo S je još uvijek sila koju treba poštovati. Osim toga što je najbrži SUV na Nurburgringu, ovaj automobil je jedan od najsnažnijih u svom segmentu zahvaljujući 4,8-litarskom V8 biturbo motoru, koji razvija 570 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Ukoliko je to nekome malo, poznati tuner TechArt ima rješenje.

TechArt proslavlja 30. rođendan te je tunirao Porscheov Cayenne Turbo S, čiji motor sada razvija monstruoznih 720 KS i 920 Nm obrtnog momenta. To znači da ima veći obrtni moment u odnosu na Cayenne S Diesel, koji je nedavno postavio rekord za produkcijski automobil u vuči aviona. Cayenne je povukao Airbus A380 težak 285 tona.

Dodatnih 150 KS i 120 Nm obrtnog moenta je iz V8 motora izvučeno pomoću poboljšanih turbopunjača, izduvnog sistema, sportskog zračnog filtera, mapiranjem ECU jedinice i slično.

SUV sada od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,8 sekundi, što znači da je za 0,3 sekunde brži u odnosu na standardni Cayenne Turbo S opremljen sa Sport Chrono paketom opreme. Maksimalna brzina sada iznosi 311 km/h, dok standardni model dostiže 284 km/h.

SUV je doživio i estetske promjene, dobio je agresivniji body kit koji ga čini agresivnijim, a moguće je naručiti pojedine komponente od karbonskih vlakana. Određene komponente imaju i drugu funkciju, a to je poboljšanje hlađenja. Unutrašnjost je unaprijeđena kožom i detaljima od karbonskih vlakana.

TechArt slične modifikacije nudi i za ostale verzije Cayennea, uključujući GTS, Turbo i dizelaše.

Vezani članci