Osam primjeraka
0

Spofec pripremio Dawn s više snage i proširenom karoserijom

Klix.ba
Rolls-Royce i tuning? U odjelu Spofec, iza kojeg stoji njemačka tuning kompanija Novitec, došli su na ideju da poboljšaju nekoliko primjeraka modela Dawn, a rezultat možete vidjeti na fotografijama.

Dijelovi značajno proširene karoserije luksuznog britanskog kabrioleta napravljeni su od karbona, a u razvoju i dizajniranju asistirao je i čuveni dizajner Vittorio Strosek. U Spofec-u su se odlučili za ekskluzivne crne 22-inčne aluminijske felge s kojima su optimalno popunjene praznine ispod proširenih blatobrana projekta koji nosi naziv "Overdose“.

Tačku na "i“ stavlja posebna boja karoserije koja je prepoznatljiva po „kontra“ načinu otvaranja vrata.

S novim blatobranima širina karoserije povećana je 13 centimetara. Ono što se ne vidi krije se ispod dugog prednjeg poklopca motora gdje je smješten 6,6-litarski V12 biturbo motor koji u ovom slučaju raspolaže s 686 konjskih snaga i 980 Nm najvećeg obrtnog momenta već pri 1.800 obr/min.

Spomenuti brojevi dovoljni su za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 4,6 sekundi i elektronski ograničenih 250 km/h. Za efikasno zaustavljanje zadužen je komplet novih karbonsko-keramičkih kočnica s promjerom prednjih diskova koji iznosi 405 milimetara.

U cilju zadržavanja ekskluzivnost Spofec (akronim za Spirit of Ecstasy, legendarni simbol Rolls-Royca) će ovakav Dawn na globalnoj osnovi ponuditi u samo osam primjeraka. Cijena nije objavljena, što u ovom slučaju ionako spada među nebitne informacije.