Crno je boja za uspjeh
0

SL 65 AMG Black Series

Sarajevo-x.com
Nakon navale i potpunog preplavljivanja bijelih automobila koji su preko noći postali „in“, „trendy“, „fancy“ i šta sve ne bijela boja je od najomraženijih vrlo brzo postala među najdražim. Ipak, kako je bijela boja oduvijek asocirala na sportska, tačnije takmičarska, auta taj duh ekskluzivnosti je u potpunosti izgubljen. To je Mercedes očito prepoznao i svijetu ponudio Black Series, najbrži SL ikada.

Nakon nedavnog redizajna kada je SL vizeulno preko noći od trendseterskog kupe kabrioleta prerastao u agresivni kupe, naravno i dalje sa pokretnim krovom, počelo je iščekivanje najbrže i najsnažnije verzije SL-a. Nakon dugotrajnog razvoja i opsežnih testiranja na stazama Mercedes-Benz je, tačnije AMG odjel, predstavio SL 65 kojem dodatak u imenu Black Series označava da nije riječ tek o standardnom AMG-ovom tretmanu.

Uz mnogo dorečeniji dizajn koji uz izraženu agresivnost otvoreno koketira sa Mercedesovom tradicijom nemoguće je Black Series zamjeniti sa „običnim“ AMG-om. Tačnije, lakše ga je zamjeniti sa takmičarskim GT automobilom, nego sa „civilnom“ verzijom. Proširenja karoserije, veliki odbojnici sa impresivnim difuzorima i otvorima za zrak, kao i usjeci na poklopcu motora, te upadan spojler na „repu“ jasno daju do znanja da je riječ u supersportskom automobilu iz same kreme ovog društva.

Ipak, iako su predstavljane brojne najave, snaga 6-litarskog V12 biturbo motora možda će neke razočarati. Umjesto nezvanično najavljenih 720 KS Black Series raspolaže sa 661 KS, ali je itekako zanimljivo pokušati biti razočaran ovako „malom“ zalihom snage. Zahvaljujući izdašnoj upotrebi karbonskih vlakana težina je smanjena za punih 250 kg, te iako i dalje teži punih 1.870 kg performanse koje ovaj SL nudi su fascinantne.

Maksimalna brzina je 320 km/h, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h koje traje svega 3,9 sekundi u svakom slučaju ostavlja bez daha i postavlja tžak zadatak i mnogo snažnijim automobilima. Tačnije, da su se u AMG-u htjeli odreći komfora, ustvari preći preko svog postulata da auto mora biti izuzetno brz ali i izuzetno udoban i siguran, i dodatno smanjili težinu jasno je da bi SL daleko premašio svoju klasu i ugorzio „zvijeri“ poput Veyrona i Koenigsegga.

Trivijalne detalje poput cijene i ponude opreme Mercedes će objaviti tek prilikom zvanične premijere na Paris Motor Show-u, a ujedno dobro je znati da bijela boja konačno postaje „out“. Crna, tačnije gunmetal siva, očito je pravi izbor za prave ekskluzivitete.