Nekoliko poboljšanja
13

Siemoneit Racing tunirao Volkswagen Polo GTI na 316 KS

D. B.
Aktuelna generacije Volkswagenovog Pola ima GTI verziju koja razvija 197 KS, a prethodna generacija je imala Polo R WRC Street koji je isporučivao 217 KS. Iz njemačke kompanije nema informacija o snažnijoj verziji subkompaktnog hatchbacka, ali je zato tu Siemoneit Racing.

Siemont Racing je njemački tuner iz grada Ottenbeckera, koji je svojim tretmanom unaprijedio aktuelni Polo GTI. Standardnu verziju pokreće četverocilindrični 2,0-litarski TSI motor koji razvija 197 KS i 320 Nm obrtnog momenta, dok je tuner iz njega izvukao 316 KS i 430 Nm.

Polo GTI je dobio dodatnih 119 KS i 110 Nm ugradnjom većeg turbopunjača, boljeg izduvnog sistema i novog međuhladnjaka sa sistemom provođenja zraka. Unaprijeđen je i Volkswagenov DSG automatski mjenjač kako bi se mogao nositi s dodatnom snagom. Sva ova unapređenja koštaju 8.998 eura.

Ako ste spremni potrošiti još više novca za Polo GTI, Siemoneit Racing nudi KW clubsport ovjes, Recaro prednja sjedišta, Sabelt sigurnosne pojaseve, unutrašnjost presvučenu crnim velurom i set 18-inčnih ATS točkova s Michelin Pilot Super Sport gumama, a bez problema može zamijeniti stražnja sjedišta zaštitnim kavezom.

Nakon tuniranja Polo GTI od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,2 sekunde, što znači da je brži za 1,5 sekundi u odnosu na standardni model s DSG mjenjačem. Maksimalna brzina je veća za 19 km/h te iznosi 256 km/h.

Da li će se u narednom periodu pojaviti "Volkswagenov" snažniji Polo GTI, ostaje da se vidi.