Više od 800 KS
17

Shelby Dragon Snake je oružje za uništavanje staze

D. B.
Na Fordovom štandu tokom sajma tunera SEMA bit će izložen Shelby Mustang GT500 Dragon Snake.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Shelby je prodavao verziju Cobre nazvanu Dragonsnake namijenjenu utrkama ubrzanja. Tu je sada novi Dragon Snake baziran na Shelbyju GT500, koji ima više od 800 KS, modificirani ovjes, rekalibrirani DCT mjenjač, novu karoseriju i naplatke. Automobil je i lakši jer je Shelby između ostalog postavio tanja i lakša stakla.

“”Shelby GT500 je zaista nevjerovatan automobil u svojoj standardnoj konfiguraciji, no mi smo željeli istražiti njegove istinske mogućnosti ubrzanja tako da smo blisko sarađivali s Ford Performanceom i drugim partnerima kako bismo kreirali ‘oružje za uništavanje staze’ na dužini od 402 metra”, izjavio je VInce LaViolette, potpredsjednik Shelby Americana za operacije i šef odjela za istraživanje i razvoj.

Detalji o performansama nisu objavljeni, ali ne treba ni sumnjati da će biti impresivne.

Na standup će biti i Super Snake F-150 s V8 motorom opremljenim superpunjačem, koji razvija 755 KS i tu snagu prenosi na stražnje točkove preko automatskog mjenjača. Ovjes je potpuno nov, a dobio je i moćnije kočnice te nove dijelove karoserije.

Dragon Snake i Super Snake su zasad koncepti, ali se prikupljaju impresije javnosti o kojim će ovisiti eventualna proizvodnja.

Vezani članci