U društvu najsnažnijih
13

Schnitzerov BMW X3 M pokreće čak 600 konjskih snaga

E. L.
Opravdano ili ne, u njemačkoj tuning kompaniji AC Schnitzer zaključili su da potencijal BMW-ovog modela X3 M Competition (510 KS!) nije dovoljan.

Aktuelni BMW X3 M Competition pokreće trolitarski 6-cilindarski redni biturbo motor (čija će izvedenica pokretati i novi M3) koji posredstvom superbrzog 8-stepenog automatskog mjenjača na obje osovine (xDrive) šalje 510 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. Dovoljno da M iz X društva od 0 do 100 km/h stiže za 4,1 sekundu i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.

S obzirom na oblik karoserije i namjenu automobila, čini se da najsnažniji X3 ima i previše snage, ali u renomiranoj njemačkoj tuning kompaniji AC Schnitzer (čije najbolje kreacije vežemo uz BMW-ove modele prije invazije SUV-ova i crossovera) očigledno misle drugačije.

Njihov X3 M Competition koji se krije iza oznake ACS3 Sport i dalje pokreće spomenuti trolitarski motor, ali je njegova snaga podignuta na 600 KS. Porasla je i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koja sada iznosi 700 Nm.

U Schnitzeru nisu objavili podatke o performansama SUV-a čija je podnica primaknuta tlu dodatnih 25 milimetara, ali ne treba sumnjati da iz mjesta do "stotke" stiže za manje od četiri sekunde i (bez limitatora) razvija znatno više od 250 km/h. Jasno je da ljubitelji BMW-ovih automobila s oznakom koju čini (samo) jedno slovo i jedan broj i u ovom slučaju samo odmahuju rukom.

Vezani članci