Inspirisan jedrenjem
2

Rolls-Royce Cullinan iz Carlex Designa podiže luksuz na viši nivo

D. B.
Carlex Design je tuning kompanija koja uglavnom ima netradicionalan pristup redizajniranju luksuznih i skupih vozila različitih brendova. Jedna od modelskih linija posvećena i inspirisana jedrenjem dobila je novog člana, a to je Rolls-Royce Cullinan Yachting Edition.

Cullinan je nakon Carlexovog tretmana postao još luksuzniji, iako to baš i nije lako postići. Model slijedi sličan recept dizajna kao i Land Rover Defender Yachting Edition koji je predstavljen prije dvije godine. Dijelovi karoserije su lakirani u srebrnu boju uključujući branike, blatobrane i vrata, dok su poklopac motora, rešetka hladnjaka, krov, stubovi i drugi manji detalji u crnoj boji. Iz Carlexa kažu da su dvije boje "u kontrastu, ali se opet savršeno slažu". Cullinan je dobio i masivne 22-inčne aluminijske felge s pet krakova.

Duh jedrenja je još više prisutan u unutrašnjosti koja je gotovo u potpunosti redizajnirana. Sjedišta s bočnim potporama su u istoj srebrnoj boji kao i eksterijer, a srebrni detalji se mogu naći na armaturnoj ploči, panelima vrata i centralnoj konzoli, dok su dijelovi narandžaste kože prisutni na na armaturnoj ploči, stubovima, naslonu za ruku, upravljaču i drugim dijelovima. Također, za dekoraciju je korišteno i drvo.

Ispod haube nije bilo promijena, tu je i dalje 6,75-litarski twin-turbo V12 motor koji razvija 563 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Snaga se putem osmostepenog ZF automatskog mjenjača prenosi na sva četiri točka.

Za cijene je potrebno kontaktirati Carlex Design.