Tuning
0

Rinspeed Chopster

Sarajevo-X
Švicarskom tuneru Rinspeed omiljena marka za "egzibicije" je Porsche, a ovaj puta je za osnovu poslužio luksuzni SUV Cayenne. Prerada je sveobuhvatna i napravljena za prave auto fanove, koji žele imati luksuzan i orginalan SUV, u pravom smislu tih riječi.

Orginalnost otkriva prvi pogled na ovu preradu, a koliko su dizajneri bili odlučni u tome da ostvare zamišljeno, najbolje govori podatak da je krov spušten za 7 cm, da bi se dobila perfektna bočna linija automobila. To nije nimalo jednostavan zahvat, ali tu se nije stalo, prednji branik sada ima ogromne usisnike za zrak, dok je zadnji kraj prerađen toliko da uopšte ne bi prepoznali da se radi o Cayenneu. Prošireni su i blatobrani, a osnovni razlog tome su ogromne 23-colne felge sa gumama 315/25. Gume su ContiCrossContact UHP, spremne da podnesu brzine do 300 km/h.

Ako se pitate šta će te gume SUV vozilu, treba podsjetiti da ovaj Chopster razvija brzinu od 290 km/h. To je postignuto "nabrijavanjem" serijskog Turbo motora sa 450 na magičnih 610 KS, uz koje ostvaruje i 800 Nm obrtnog momenta. Pored visoke maksimalne brzine, svakako impresionira i ubrzanje do "stoje" od samo 4.4 sekunde. Sa ovim performansama, Chopster će postati najbrži SUV na svijetu. Ne treba ni napominjati da su i ostale bitne komponente za vrhunske performanse prerađene, što podrazumjeva ovjes, nove kočnice itd.

Nakon prerade glavne mehanike i vanjskog izgleda, prešlo se na unutrašnjost, koja nije ništa manje impresivna. Tu caruju koža, alcantara i karbonski dodaci, a posebno dobro izgledaju 4 vrhunska sportska sjedišta, koja dobavlja Recaro. Od opreme se može naručiti bukvalno sve što danas možete dobiti u bilo kojem drugom automobilu, a serijski dolaze Blaukpunt zvučni sistem sa monitorima, uz koji su kombinovani DVD player, Sony Playstation 2 i sl. Visoki standardi prerade moraju se adekvatno platiti, a to je u konkretnom slučaju 325000 eura.

Premjeru Chopster slavi u Ženevi, a Rinspeed ga u Aprilu šalje u prodaju i to u limitiranoj seriji.

B. K.