Monstruozni terenac
5

Posaidon tunirao Mercedes-AMG G63 na 940 KS

D. B.
Mercedes-Benz G-Klasa je dug niz godina sinonim za off-road vozila, a eksperti u Posaidonu su respektabilni SUV dodatno unaprijedili.

Dosad smo vidjeli veći broj imresivno brzih primjeraka G-Klase, no Posaidonov je zaista poseban jer od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,6 sekundi.

Pokreće je 4,0-litarski twin-turbo V8 motor koji fabrički razvija 585 KS i 850 Nm obrtnog momenta, no nakon Posaidonove intervencije isporučuje čak 950 KS i 1.278 Nm obrtnog momenta.

Izvući toliko dodatne snage iz motora nije bilo jednostavno. Tuner je zamijenio turbopunjače te je ugradio novi izduvni sistem. Radio je na glavama cilindara, usisu i hlađenju, ali najveća tajna se krije u prtljažniku gdje se nalazi dodatni rezervoar koji "hrani" sistem ubrizgavanja mješavine vode i metanola.

Tuner je i mapirao ECU jedinicu, a maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 280 km/h što je impresivno s obzirom na veličinu, težinu i oblik G-Klase.

Posaidon je ugradio i AMG-ov set moćnih karbon-keramičkih kočnica koje se brinu za zaustavljanje, ali su uz to i nešto lakše od standardnih. Poklopac motora sadrži karbonske umetke koji služe kao otvori za bolje hlađenje motora, a uz to i doprinosi agresivnijem izgledu.

Vezani članci