Nova definicija ludila
12

Posaidon nudi Mercedes-AMG A45 S koji razvija 324 km/h

E. L.
Superbrza kreacija njemačke tuning kompanije Posaidon krije se iza interne oznake RS 525 čiji brojčani dio otkriva koliko se "konja“ krije ispod prednjeg poklopca najmanjeg AMG-ovog modela.

Da, na njemačkim autocestama još uvijek ima dionica na kojima nema ograničenja brzine, a najmanji AMG-ov model spada među omiljene osnovice nekolicine njemačkih tuning kompanija, pa i nije čudno što u kompaniji Posaidon nude Mercedes-AMG A45 S koji je znatno snažniji i brži od standardne verzije.

U Mülheim-Kärlichu su AMG-ov dvolitarski četverocilindarski motor "počastili“ novim turbopunjačem i rekalibriranjem centralne upravljačke jedinice, a rezultat svega je gromoglasnih 525 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine distribuira posredstvom (također rekalibriranog) 8-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila.

I dok standardni AMG A45 S do "stotke“ stiže za 3,9 sekundi i razvija 270 km/h, Posaidonovo "čudovište“ od 0 do 100 km/h stiže za 3,4 sekunde i prestaje ubrzavati kada se na brzinomjeru pokaže broj 324.

U Posaidonu su već najavili i još snažniju varijaciju na istu temu, a mi smo pomislili na nekolicinu aktuelnih sportskih automobila (dvoje vrata, dva sjedišta...) koji bi na kraju izgubili bitku s ovim „kanarincem“.