Tuning
6

Porsche 911 Stinger GTR Gen.2: Ruska posla

Klix.ba
Jedan od zanimljivijih tuning projekata koji je premijerno prikazan na Sajmu automobila u Moskvi bez sumnje je Porsche 911 Stinger GTR Gen.2. Automobil je zasnovan na modelu 911 Turbo S i napravljen je u ruskoj tuning kompaniji TopCar.

U TopCaru kažu da su sa Stingerom GTR, koji je njihov najambiciozniji projekat do sada, kupcima željeli ponuditi aktuelni Porsche 911 koji vanjskim izgledom podsjeća na model 911 GT3 RS, ali je istovremeno mnogo snažniji od njega.

Da bi uspjeli u svojoj namjeri, u TopCaru su na karoseriji standardnog Porschea 911 Turbo S (991) morali zamijeniti nekolicinu komponenti. Pored novih odbojnika i obloga pragova, automobil je dobio karbonski poklopac prtljažnika i karbonske detalje na vratima, a karbon je korišten za otvore na prednjim i zadnjim blatobranima, ali i za pozamašan spojler na poklopcu motora.

Ispod poklopca motora i dalje je 3,8-litarski 6-cilindarski biturbo boxer motor koji u ovom slučaju (s novim izduvnim sistemom i rekalibriranom centralnom upravljačkom jedinicom) umjesto standardnih 580, nudi 750 konjskih snaga. Zbog dodatnih "konja" automobil je opremljen kapacitetnijim kočnicama koje se vide iza novog kompleta ultralaganih felgi ADV.1.