Projekt GAD Motorsa
44

Ovu Mercedesovu V-Klasu pokreće AMG-ov V8 motor

E. L.
Iza neobičnog projekta čiji je rezultat Mercedesov kombi V-Klase koji pokreće AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor stoji njemačka tuning kompanija GAD Motors.

Nije neobično vidjeti zatamnjen i luksuzno opremljen MB V-Klase koji mnoge kompanije koriste ili iznajmljuju za prevoz VIP putnika, ali još nismo sreli spomenuti kombi sa zvukom motora i izduvnog sistema koji je karakterističan za automobile koji u najvećem broju slučajeva imaju samo dva sjedišta.

Iza (izvana običnog) MB-a V-Klase stoji njemačka tuning kompanija GAD Motors koja jeste poznata po neuobičajenim kreacijama, ali su GAD-ovci u ovom slučaju nadmašili sami sebe. Nakon mnogo posla i modifikacija, standardni dvolitarski četverocilindarski turbodizelski motor svoje je mjesto ustupio čuvenom AMG-ovom 4-litarskom biturbo V8 motoru (M177).

Uz decentnu vanjštinu koja Mercedesov kombi (u kojem može putovati osam osoba) svrstava u „sleeper“ kategoriju, vozač i društvo mogu računati na 585 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da "hyper V" koji u GAD-u nazivaju V63 iz mjesta do "stotke“ stigne za 4,5 sekundi i razvije (elektronski ograničenih) 260 km/h. Za prijenos snage brine 9-stepeni automatski mjenjač.

Iza felgi po uzoru na felge koje se isporučuju uz Maybach modele krije se dorađen adaptivni ovjes, a dorađene su i kočnice s diskovima prečnika 390 mm (naprijed) i 360 mm (nazad). U opciji su i karbonsko-keramičke kočnice, a u bogatoj standardnoj opremi je i kuka za vuču prikolice. GAD Motors će godišnje praviti deset primjeraka. Cijena nije objavljena.