Inkognito
6

Ovaj Mercedes-AMG E63 S snažniji je od Veyrona

Klix.ba
Iza projekta koji je rezultirao Mercedesom E63 S, čiji je motor snažniji od 8-litarskog 16-cilindarskog motora s četiri turbo-punjača koji je Bugatti ugrađivao u supersportski model Veyron, stoji njemačka tuning kompanija Posaidon.

Nemoguće je na osnovu vanjštine njemačkog sedana zaključiti da AMG E63 S ispod poklopca motora krije 1.105 KS, a u Posaidonu su za dostizanje spomenute brojke uradili mnogo toga na AMG-ovom 5,5-litarskom biturbo V8 motoru.

Za početak, radna zapremina motora povećana je na 6,5 litara, a s novim kapacitetnijim međuhladnjacima stigao je i par novih turbo-punjača. Nov je i izduvni sistem, a "tačka na i" stavljena je adekvatnim rekalibriranjem centralne upravljačke jedinice.

Dodatnim je konjskim snagama enormno porasla i vrijednost najvećeg obrtnog momenta (1.350 Nm s elektronskim limitatorom!), zbog čega su se u Posaidonu morali pozabaviti i temeljitim poboljšavanjem 7-stepenog automatskog mjenjača koji treba izaći na kraj s dodatnih 550 Nm u odnosu na obrtni moment koji nudi standardni motor.

Detalji o performansama nisu objavljeni, ali novi brzinomjer čija skala završava brojem 380 jasno sugeriše da je Posaidonov E63 S jedan od najupečatljivijih "spavača" današnjice.