Praktičnost i performanse
29

Ovaj Mercedes-AMG CLS 63 S Shooting Brake stiže do 329 km/h

E. L.
I u njemačkoj tuning kompaniji Pogea Racing misle da vrijeme superbrzih karavana nije prošlo.

U vremenu sve popularnijih superbrzih SUV-ova i dalje ima mnogo kupaca kojima se više dopada ideja posjedovanja superbrzog praktičnog karavana po uzoru na Audijev legendarni model RS6 čija popularnost ne jenjava.

I dok se Mercedesov najbrži karavan (sa 612 KS) trenutno krije iza oznake AMG E63 S, u njemačkoj tuning kompaniji Pogea Racing ovaj put osvrnuli su se na Mercedes-AMG CLS 63 S Shooting Brake čiji 5,5-litarski biturbo V8 motor standardno isporučuje 585 KS i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i elektronski ograničenih 250 km/h.

Nakon adekvatnog tretmana u Friedrichshafenu vlasnici prilično egzotičnog modela u Evropi mogu računati na 742 KS i 1.114 Nm obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine (4Matic) zadužen rekalibriran 7-stepeni automatski mjenjač.

Podaci o ubrzanju nisu otkriveni, ali se zna da temeljito dorađen Shooting Brake (na čijim su 20-inčnim felgama gume Michelin Pilot Sport 4S) na kraju stiže do 329 km/h, što je više nego dovoljno za izazivanje nelagode vlasnicima supersportskih dvosjeda.