Brutalna snaga
21

Opus Automotive tunirao Mercedes-AMG GT Black Series na čak 1.111 KS

D. B.
Njemački tuner Opus Automotive tunirao je Mercedes-AMG GT Black Series na brutalnih 1.111 KS.

Kada je Mercedes-AMG predstavio GT 2015. godine, ovaj coupe visokih performansi razvijao je "samo" 456 KS. Snaga 4,0-litarskog V8 motora je rasla dolaskom novijih verzija te je kulminirala prošle godine modelom Black Series sa 720 KS.

Međutim, sada je njemački tuner Opus Automotive podigao ljestvicu na još viši nivo te je iz V8 motora koji pokreće model Black Series izvukao čak 1.111 KS. To znači da je dva i po puta snažniji od "originalnog" modela AMG GT starog šest godina, a ima više snage i od hiperautomobia AMG One. Ako nekom 1.111 KS ne zvuči zastrašujuće, onda je možda potrebno dodati da se sva snaga prenosi na stražnje točkove.

Postoji i "slabiji" paket koji snagu povećava do 1.001 KS, kao i osnovni paketi od 920 i 825 KS.

Najslabija verzija podrazumijeva samo softversko mapiranje, dok ostale uključuju modificirane turbopunjače, kovane klipove, čvršće klipnjače i novi sistem dovoda goriva.

Razvijen je i novi izduvni sistem bez filtera čestica, što znači da automobil nije legalan za cestovnu vožnju u Evropi, međutim može se koristiti na stazama, kao i izvan Starog kontinenta. Zvuk je dosta agresivniji, ali je moguće zadržati standardni setup i dodati sistem elektronske kontrole zvuka gromoglasnog V8 motora. Tu su i nove ultra lagane felge te određena aerodinamička poboljšanja.

Tuner će po želji kupca elektronski ograničiti obrtni moment na minimum za optimalno prijanjanje i dugovječnost pogona.