Igre bez granica
58

Ono što neće da proizvedu u Mercedesu, napravili su u Brabusu

E. L.
Iza naziva XLP 800 6x6 Adventure i XLP 900 6x6 Superblack kriju se dva ogromna pick-up modela koje su u Bottropu napravili na osnovici Mercedesove najsnažnije G-Klase.

Posljednji primjer Brabusovih "igara bez granica“ su dvije pick-up varijante nastale na osnovici Mercedesove najsnažnije G-Klase (AMG G63). Pored pozamašnog tovarnog prostora iza luksuzne putničke kabine uz kreacije iz Bottropa, za koje kažu da se apsolutno mogu nositi sa svim (ne)prilikama, stiže po šest 22-inčnih felgi na kojima su gume Pirelli Scorpion ATR i naglašeno rastojanje između podnice i tla (čak 48 centimetara).

Postavljen na adekvatno produženoj i ojačanoj kutijastoj šasiji na neovisnom ovjesu, "slabiji“ Brabus XLP 800 6x6 Adventure pokreće AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 800 KS i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se raspoređuje na sve tri osovine.

Za prijenos snage brine dorađen 9-stepeni automatski mjenjač, a spomenuta „ergela“ dovoljna je da pick-up iz mjesta do "stotke“ stigne za 5,8 sekundi i razvije elektronski ograničenih 210 km/h. Prosječnu potrošnju goriva niko ne spominje, ali se zna da za Brabusov karbonom "umotan“ ručni rad treba izdvojiti 1,1 miliona eura.

Neznatno skuplja (1,18 miliona eura) je još potentnija verzija Brabus XLP 900 6x6 Superblack s kojom se ispod prednjeg poklopca krije 4,5-litarska opcija AMG-ovog V8 motora uz koju stiže 900 KS i elektronski ograničenih 1.050 Nm najvećeg obrtnog momenta. Najveća brzina i u ovom slučaju ostaje 210 km/h.