I zvuk i slika
18

Novitec nudi Ferrari Portofino s motorom koji razvija 684 KS

Klix.ba
U njemačkoj tuning kompaniji Novitec ovaj put su se pozabavili osnovnim modelom u ponudi iz Maranella koji je, nakon svega, snažniji od dvosjeda 488 GTB.

Uz konstataciju da u kontekstu Ferrarija riječi "osnovni model“ svakako treba uzeti s rezervom, njemačka tuning kompanija Novitec u svoje je odaje ubacila "open air“ model Portofino čiji 3,9-litarski biturbo V8 motor razvija 600 konjskih snaga i 760 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da nasljednik modela California T od 0 do 100 km/h stiže za 3,5 sekundi i razvije više od 320 km/h.

I dok se čini da su spomenuti brojevi više nego dovoljni za uživanje pod otvorenim nebom, u Novitecu nude tri nivoa povećanja snage, a V8 motor Portofina u najsnažnijem izdanju posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila na zadnju osovinu šalje 684 KS i 870 Nm najvećeg obrtnog momenta.

S dodatnim potencijalom, koji je rezultat rekalibriranja centralne upravljačke jedinice i instaliranja novog izduvnog sistema, Ferrarijev otvoreni dvosjed od 0 do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde i razvija 325 km/h.

Ukupnim performansama pomoglo je smanjenje mase i optimiziranje aerodinamike karbonom obložene GT karoserije. U Novitecu su standardne felge zamijenili felgama koje isporučuje renomirana kompanija Vossen, a pored vrhunskih guma (Pirelli) upravljivost automobila poboljšana je i instaliranjem krućih opruga s kojima je podnica primaknuta tlu dodatnih 35 milimetara.

Suvišno je i spominjati da je ponuda boja karoserije i unutrašnjosti Novitecovog Portofina skoro pa bezgranična.