Iz filma "Fast & Furious"
35

Nissan R34 GT-R Skyline koji je vozio Paul Walker prodan za 1,35 miliona dolara

D. B.
Nissan R34 GT-R Skyline koji je modificiran prema specifikacijama glumca Paula Walkera za potrebe snimanja filma "Fast & Furious" (Fast and Furious 4) prodan je na aukciji za više od milion dolara.

S obzirom na činjenicu da je unikatni automobil vozio Walker u popularnoj franšizi, visoka cifra i nije posebno iznenađenje. Novi vlasnik je tokom aukcije kuće Bonhams održane u Briselu prošle sedmice izdvojio 1.357.000 dolara.

Automobil je kupljen u Japanu te ga je u SAD uvezla kompanija Kaizo Industries i to bez motora. Kasnije je Skyline dobio odgovarajući RB26 motor, koji je modificiran prema Walkerovim željama, a bilo ih je mnogo.

Modifikacije uključuju Turbonetics međuhladnjak montiran naprijed, nekoliko promjena izduvnog sistema, veći pritisak turbine, Nismo opruge za spuštanje automobila, sigurnosni kavez, stabilizator od titanija, moćnije kočnice, nove branike, pragove, papučice i upravljač.

Od svih primjeraka modela R34 Skyline korištenih u filmu "Fast & Furious", samo je ovaj bio "pravi GT-R", dok su ostali bili "ušminkani" za snimanje scena te bazirani na modelu GT-T. Walkerov GT-R razvija 550 KS.

Vozačevo sjedište je također promijenjeno i fiksirano po želji glumca. Nakon snimanja filma je automobil zaplijenjen te je bio dio "kompleksne i duge pravne bitke" jer je riječ o "sastavljenom vozilu". Osim toga, u to vrijeme nije bio legalan za uvoz u SAD.

Ipak, 2012. godine je Skyline transportovan u Njemačku gdje je ostao do prodaje.

Walker je tragično preminuo u saobraćajnoj nesreći 2013. godine.

Vezani članci