Stazama Nissana Juke-R
18

FOTO / Mutant FIAT-a 500 i Ferrarija 458 Italia

Klix.ba
Kompanija Lazzarini Design očito potaknuta uspjehom NIssana Juke-R napravila neobičan i brutalan spoj FIAT-a 500 i Ferrarija 458 Italia.

Nakon što je prošle godine Nissan Juke-R privukao veliku pažnju javnosti svojom kombinacijom neobične karoserije crossovera Jukea i vrhunske mehanike i motora supersportskog Nissana GT-R, dolazi nam još jedna jednako hrabra i radikalna prerada.

Kompanija Lazzarini dizajn je u tako pripremila model 550 Italia, koji koristi ekstremno prerađenu karoseriju FIAT-a 500, i što je još važnije snažni Ferrarijev V8 motor iz modela 458 Italia.

Vanjski izgled na ostavlja mjesta sumnji da se ispod karoserije krije ozbiljan "paket". Ogromno aerodinamičko krilo, jednako upadna proširenja blatobrana, te potpuno novi odbojnici i itekako primjetan usisnik zraka na krovu govore da ovaj FIAT 500 nema mnogo toga zajedničkog s onima koje moežte vidjeti po gradu. Tako baš kao nekada prije u FIAT-u 500, motor je opet iznad zadnje osovine, s tim da je sada riječ o moćnom Ferrarijevom "osmaku".

Snagu 550 Italia tako dobija iz neznatno ublaženog 4,5-litarskog V8 motora iz Ferrarija 458 Italia koji umjesto 570 KS, sada razvija oko 550 KS, kako bi automobil bio upotrebljiviji i stabilniji.

Naravno projekat Lazzarrini Designa je još uvijek u fazi razvoja, te trenutno traže investitroa koji bi bio raspoložen da uloži oko 440 hiljada eura, koliko je potrebno za razvoj ovog "fiće" koji bi u budućnosti mogao namučiti mnoge supersportske automobile.