Još jedna "specijalka"
7

Mini JCW Bulldog Racing Edition debitovao s poboljšanjima razvijenim na Nurburgringu

D. B.
Mini će se uskoro oprostiti s aktuelnom generacijom svog hatchbacka s tvrdim krovom, no nova neće stići prije nego se pojavi još jedna specijalna verzija.

Ovog puta britanski brend proslavlja uspjeh Bulldog Racinga, privatnog tima baziranog u Nurburgu u Njemačkoj, koji je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjoj utrci 24 sata Nurburgringa u klasi vozila baziranih na produkcijskim s motorima zapremine između 1.600 i 2.000 ccm koji su opremljeni turbopunjačima.

Automobil na fotografijama nosi ime Bulldog Racing Edition te je baziran na John Cooper Works verziji trovratnog Minijevog hatchbacka. Riječ je o značajno unaprijeđenoj verziji standardnog automobila s ciljem poboljšanja performansi na stazi, koji je inspirisan s dva trkaća automobila Bulldog Racing tima korištena na stazi.

Za početak, tu je prilagodljivi KW V3 ovjes koji je zamijenio fabrički, a koji se podešen na stazi Nurburgring i trebao bi osigurati bolju upravljivost.

Ispod haube nije bilo promjena, tu je i dalje 2,0-litarski motor koji razvija 231 KS i 320 Nm obrtnog momenta, no ugrađen je novi izduvni sistem kompanije Remus. Snaga četverocilindričnog motora se prenosi na prednje točkove putem 6-stepenog automatskog mjenjača, a originalne felge su zamijenjene 17-inčnim setom OZ HyperGT sa Pirelli P Zero gumama dimenzija 205/45 R17.

Hatchback je ostao bez stražnjih sjedišta, a ispod ručne kočnice je numerisana pločica koja odgovara vanjskim oznakama i sadrži ime specijalnog modela. Krovna folija Bulldog Racinga zaokružuje promjene dizajna u odnosu na standardni JCW.

Potpuno spreman automobil se može kupiti od Minijevih distributera, a moguće je i modificirati i stariji Mini na Bulldog Racing specifikacije.