Ograničen broj primjeraka
28

Mercedes-AMG SL 63 AMG Motorsport Collectors Edition je inspirisan Formulom 1

D. B.
Kompanija Mercedes-AMG je predstavila specijalnu verziju modela SL 63 inspirisanu Formulom 1.

Sezona Formule 1 u 2022. godini je bila daleko od dobre za Mercedes jer je ekipa ostvarila samo jednu pobjedu i to u Brazilu gdje je slavio George Russell. Britanac je osvojio četvrto mjesto u ukupnom poretku vozača, dok se njegov timski kolega Lewis Hamilton morao zadovoljiti šestom pozicijom. Uprkos rezultatima u Formuli 1, AMG je odlučio obilježiti kraj sezone specijalnom verzijom modela SL.

Baziran na najsnažnijem modelu SL 63, sportski roadster je sada dostupan u verziji pod nazivom Motorsport Collectors Edition, koja donosi asortiman vizuelnih promjena inspirisanih F1 bolidom, ali više onim iz 2021. nego iz 2022. godine. To znači da više odaje počast W12 bolidu koji su vozili Hamilton i bivši mu kolega Valtteri Bottas, nego prošlogodišnjem bolidu W13. Metalik siva boja na stražnjem dijelu prelazi u crnu kombinovanu s poznatom Petronas zelenom bojom za efekt kontrasta. Druga polovina automobila sadrži i trokrake zvijezde.

Standardno, stručnjaci iz Affalterbacha su ugradili AMG Aerodynamics Package paket koji uključuje masivniji difuzor, promjene podvozja koje unapređuju protok zraka, pragove i drugo. Brojni crni detalji su dodani zahvaljujući AMG Night Package i AMG Night Package II paketima, uključujući crnu hromiranu rešetku hladnjaka, tamna kočiona kliješta i crne oznake.

SL 63 Motorsport Collectors je dobio 21-inčne felge s 10 dvostrukih krakova, kao i crni krov od tkanine kojim se upravlja elektronski. AMG Perfomance sjedišta mogu biti presvučena crnom Nappa kožom s crvenim ili žutim koncem, a obje verzije su ukrašene AMG logotipom smještenim na naslonima za glavu. Karbonski detalji, Burmester ozvučenje, head-up display i AMG Track Pace sistem telemetrije zaokružuju opremu.

Mercedes namjerava proizvesti samo 100 primjeraka specijalnog roadstera, a svaki će biti isporučen s pokrivačem od sintetičke tkanine koji će štititi automobil od ogrebotina i prašine.

Automobil i dalje koristi isti 4,0-litarski V8 biturbo motor koji razvija 585 KS i 800 Nm obrtnog momenta, a koji omogućava ubrzanje od 0 do 100 posto za 3,6 sekundi te maksimalnu brzinu od 315 km/h.