Više snage
38

Mercedes-AMG GT R tuniran na 769 KS

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kulminacija dvovratnog modela AMG GT će biti povratak slavne Black Series oznake, ali se to neće dogoditi do 2020. godine. Oni koji imaju novac i ne žele čekati toliko, mogu kupiti R verziju te je poslati njemačkom tuneru Domanig Autodesign koji će povećati njegovu snagu.

Domanig Autodesign je svoj GT R projekt započeo novim turbopunjačima za 4,0-litarski V8 motor. Inžinjeri su unaprijedili izduvni sistem i napravili sportski zračni filter, a ugradili su i dodatni hladnjak.

Rezultat ovih poboljšanja jeste da sada osmocilindrični motor isporučuje impresivnih 769 KS i 960 Nm obrtnog momenta, što je znatno povećanje u odnosu na standardni Mercedes-AMG GT R koji razvija 577 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Naravno, kako bi se to ostvarilo, tuner je optimizirao elektroniku motora te rekonfigurirao softver mjenjača kako bi se mogao nositi s gotovo četverocifrenim obrtnim momentom.

Zahvaljujući dodatnoj snazi, GT R od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,9 sekundi, odnosno sedam desetinki brže od standardnog modela. Povećana je i maksimalna brzina sa "serijskih" 318 km/h na elektronski ograničenih 330 km/h.

Domanig Autodesign nudi i KW ovjes te spušta automobil za 30 mm. Prednji dio automobila je također moguće podići za 30 mm. Tuner je pripremio vlastite 20-inčne prednje i 21-inčne stražnje naplatke s Michelin Super Sport gumama.

Vezani članci