Ekstremnija verzija
6

McLaren Senna zahvaljujući Novitecu razvija 889 konjskih snaga

D. B.
McLaren Senna je izuzetan superautomobil, a oni koji žele nešto još ekstremnije mogu izabrati verziju GTR. Međutim, u tom slučaju su "vezani" za stazu, ali Novitec sad ima rješenje i za to.

Novitec je pripremio tunerski program za McLarenov superautomobil nazvan po legendarnom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni. Pokreće ga 4,0-čitarski twin-turbo V8 motor koji razvija 789 KS i 800 Nm obrtnog momenta, ali je zahvaljujući Novitecu ta snaga povećana na 889 KS i 888 Nm obrtnog momenta.

Rezultat rada tunera se ogleda u povećanju snage za 100 KS i obrznog momenta za 88 Nm, a modifikovani Senna sada od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,7 sekundi, desetinku prije nego standardni model. Možda je još impresivnije ubrzanje od 0 do 200 km/h koje obavi za 6,5 sekundi, odnosno 0,3 sekunde brže nego ranije. Međutim, maksimalna brzina se nije promijenila te i dalje iznosi 335 km/h.

Povećanju snage je doprinos dao i novi izduvni sistem od Inconela, tipa super legure koja se koristi u konstrukciji bolida Formule 1. Izduvni sistem se može dobiti u kombinaciji s tuniranjem motora ili odvojeno. Završeci izduvnih cijevi promjera 95 mm su dostupni u mat crnoj i boji poliranog nehrđajućeg čelika.

Novitec ovog puta nije mijenjao izgled automobila osim što su standardni naplaci zamijenjeni Vossen setom. Naprijed su 20-inčni naplaci s gumama dimenzija 255/30 ZR20, dok su nazad naplaci s gumama dimenzija 325/25 ZR21.

Za 500 sretnika koji su kupili primjerak Senne, tuner nudi i opcije uređivanja unutrašnjosti različitim izborom kože i Altantare u različitim bojama.

Vezani članci