Brži na Nurburgringu
0

Manthey nudi Performance komplet za novi Porsche 911 GT3

Klix.ba
Porsche Tequipment nudi Manthey Performance Kit za aktuelni 911 GT3 model, koji donosi još bolje performanse na stazi.

Porsche 911 GT3 opremljen Manthey Performance kompletom sa motorom od 510 KS, postavio je vrijeme kruga od 6:55.737 na stazi Nürburgring, tačnije na zahtjevnoj sekciji Nordschleife. To ga čini tačno 4,19 sekundi bržim od serijskog 911 GT3 modela.

Izmjene su usmjerene na aerodinamiku i komponente šasije. Novi Performance Kit je osmišljen u bliskoj saradnji između Porscheovih inženjera u Weissachu i stručnjaka za Nordschleife, iz Mantheyja u Meuspathu. Porsche Tequipment komponente koje su optimizirane za trkačku stazu prodaju se putem Porscheovih centara.

Značajno povećanje potisne sile

Opsežne promjene aerodinamičkih karakteristika su ono što Manthey Performance Kit za model 911 GT3 čini prepoznatljivim. Na prednjem dijelu automobila je ugrađen veći spojler, a preobilkovani su i aerodinamički dodaci na pragovima GT3. Zajedno sa modifikovanim elementima za vođenje zraka na donjem dijelu karoserije, oni povećavaju potisnu silu na prednjoj osovini.

Izmjene na zadnjem dijelu automobila su još izraženije. Zadnje krilo modela 911 GT3 s nosačima u obliku labudovog vrata je šire, a sada ima i odvojivu ivicu (Gurney). Uvećane su i krajnje ploče na krilima sa prepoznatljivim Manthey logotipima, kao i napadni ugao krila. Pera zadnjeg difuzora su produžena i sada su izrađena od polimera ojačanih karbonskim vlaknima. Aerodiskovi na zadnjim točkovima, koji su također napravljeni od CFRP-a, dodatno poboljšavaju aerodinamičku efikasnost automobila.

Potpuno podesiv ovjes za maksimalne performanse

U saradnji sa kompanijom Manthey, Porsche je razvio posebne amortizere koji su podesivi u četiri smjera, te se zahvaljujući tome mogu potpuno prilagoditi za upotrebu na trkaćoj stazi. Ležišta amortizera također se mogu podesiti u četiri različita položaja za potpuno prilagođavanje geometrije ovjesa, dok se sama brzina povrata i sabijanja amortizera mogu podesiti na četiri načina, i to bez dodatnih alata.

Suptilne promjene na progresivnosti opruga i njihovoj tvrdoći, (10 posto više na prednjoj osovini, sedam posto manje na zadnjoj) doprinose boljim dinamičkim osobinama pri vožnji na gornjim granicama automobila, bez pravljenja kompromisa koji su neophodni kada je u pitanju svakodnevna upotrebljivost.

Opcija za 911 GT3 su i lagani kovani set točkova prečnika 20 i 21-inča. Oni smanjuju neovješenu masu za ukupno 7,3 kilograma. Dostupni su u Brilliant Silver, Dark Silver, Neodyme i Black (sa završnom obradom u boji satena) bojama.

Kočnice su unaprijeđene otpornijim čeličnim kočionim cijevima, a garantuju dobar osjećaj na pedali kočnice bez gubitka performansi i snage pritiska nakon dužih sesija na stazi. Kao opcija dostupne su i posebne trkaće kočne pločice.

Detalji poput projektora na vratima i osvijetljeni štitnici pragova vrata sa logotipom Manthey pomažu u vizualnoj personalizaciji automobila. Jedan od takvih detalja je i prepoznatljiva trakica za vuču koja je karakteristična za trkaće automobile.

Impresivno vrijeme na Nürburgringu

Porsche 911 GT3 sa Manthey Performance kompletom uspio je iskazati svoj puni potencijal na Nürburgring Nordschleifeu, tradicionalnom testnom poligonu za Porscheove sportske automobile. Sa Porscheovim tvorničkim vozačem Kévinom Estreom za volanom, ovako modifikovani GT3 "zatvorio" je "Sjeverni krug" dug 20,8 kilometara za 6: 55,737 ili 4,19 sekundi brže od standardnog 911 GT3 modela, koji je napravljen godinu dana ranije.

Oba GT3 bila su opremljena Michelin Pilot Sport Cup 2 R gumama koje predstavljaju dodatnu opremu. Vrijeme kruga čak je ovjerio i notar koji je bio prisutan na licu mjesta.

Manthey Performance Kit iz Porsche Tequipment asortimana je sada dostupan za narudžbu kupcima u Evropi u Porscheovim centrima, cijena kreće od 37.911 €, plus PDV koji se primjenjuje u zemlji kupovine. Isporuke će početi na jesen 2022. godine, a slijediće i ostala tržišta. Garancija proizvođača na model 911 GT3 ostaje na snazi i uz ovaj komplet za poboljšanje performansi.