Razvija 887 KS
18

Mansoryjev Gronos 6x6 će biti proizveden u deset primjeraka

D. B.
Kontroverzni tuner Mansory najavio je još jednu "ekstrovertnu" verziju modela Mercedes-AMG G63 oživljavajući 6x6 verziju Gronosa, koja je ovoj kompaniji donijela mnogo pažnje u prošlosti.

Zahvaljujući novom turbopunjaču, monstruozni 4,0-litarski V8 motor sada razvija 887 KS i 1.200 Nm obrtnog momenta, što je povećanje za 310 KS 400 Nm obrtnog momenta. Prateća poboljšanja uključuju novi međuhladnjak, dvije pumpe za gorivo visokog pritiska, sportski filter zraka i sportski izduvni sistem. Tu je i nadograđeni softver za CPC, ECU i TCM, odnosno za upravljačku jedinicu pogona, elektronsku kontrolnu jedinicu i upravljači modul prijenosa.

Mansory Gronos 6x6 je ograničen na svega deset primjeraka, a tuner nudi širok izbor modifikacija.

Standardni G63 je transformisan u pickup s dvostrukom kabinom, u koju se, kada je riječ o drugom redu sjedišta, lakše ulazi zahvaljujući suicide vratima. U tom drugom redu se nalaze dva sjedišta. Ulazak olakšavaju i prošireni bočni stepenici, dok pickup ima i zaštitu od sudara.

Kupci mogu računati i na četiri LED svjetla na krovu, kao i na vitlo postavljeno naprijed. Dostupni su i drugi off-road dodaci, no kupci će vjerovatno najviše cijeniti haubu s otvorima i opciju dodavanja karbona bilo gdje.

Gronos je dobio amortizere visokih performansi, a dodatna osovina sadrži novorazvijeni portalni zupčanik za ozbiljne terenske vožnje. Nova osovina ima i diferencijal koji se može zaključati u uzdužnom i poprečnom smjeru. Sve u svemu, iz Mansoryja kažu da se dobija dodanih 250 mm širine i visine, dok dužina ide do 1.375 mm.

Koliko god da je impresivan sav "off-road urnebes", tu su i sjajne 22-inčne YN.5 felge širine 10 inča sa Scorpion ATR gumama dimenzija 325/55, no moguće je naručiti i 37x12,5-inčne gume s 20x9-inčnim felgama. Najbolje od svega, integrisani kompresor za gume omogućava povećavanje i smanjenje pritiska u gumama iz samog vozila, tako da je lako ostvariti prijanjanje.

Unutrašnjost je u potpunosti presvučena kožom po izboru kupca, a dostupne su različite boje, konac i ukrasi. Čak je moguće po željji prilagoditi karbonska vlakna i dobiti posebne uzorke i dizajne.

U strop je ugrađeno više od 3.000 LED dioda, koje također omogućavaju prilagođavanje.

Cijena za Gronos 6x6 dobija se na upit.

Vezani članci