Pomiješao crnu i zlatnu
7

Mansory kreirao specijalni Rolls-Royce Cullinan za salon u Dubaiju

D. B.
Kontroverzna tuning kuća Mansory predstavila je svoju dosad "najluđu" verziju Rolls-Royce Cullinana.

Model je nazvan Lineo D'Oro te je kreiran za Mansoryjev zvanični salon u Dubaiju.

Postavlja se pitanje šta ga to čini posebnim, a evo i odgovora. Godine 2010. je Mansory predstavio unikatni Bugatti Veyron pod nazivom Lineo D'Oro, koji je imao karbonsku izloženu karoseriju ukrašenu hromiranim detaljima, a 14 godina kasnije izgleda prepoznatljiviji nego ikad. Sada je stigao unikatni Cullinan kreiran po sličnom receptu, a i rezultati su prilično slični.

Eksterijer SUV-a je promiienjen pomoću najnovije verzije Mansoryjevih karoserijskih komponenti za Cullinan. Među njima su prednji i stražnji branik, produženi prednji spliter, pragovi, lukovi točkova, stražnji spojler i specijalni difuzor. Većina ovih komponenti lakirana je u sjajnu crnu boju, no neke od njih, poput haube, detalja na D stubovima, stražnjeg spojlera i difuzora imaju završnu obradu u kovanim karbonskim vlaknima.

Međutim, nije riječ o običnim karbonskim vlaknima, jer je Mansory iskoristio i zlato. Rezultat je za neke možda malo pretjeran, no automobil na fotografijama ipak izgleda impresivno, a vjerovatno još bolje uživo. Prednja maska, okviri bočnih prozora, kvake i ukrasi na vratima su u zlatnoj boji. SUV je dobio set masivnih kovanih 24-inčnih felgi sa zlatnom završnom obradom.

Unutrašnjost je očekivano luksuzna, sjedišta su ponovo presvučena crnom kožom sa sitnim zlatnim detaljima uključujući konac. Sjajni zlatni ukrasi i detalji od kovanih detalja prate izgled eksterijera.

Mansory je poradio i na 6,75-litarskom V12 motoru, čija je snaga povećana s 579 KS i 850 Nm obrtnog momenta na 619 KS i 950 Nm. SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za 5 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 280 km/h.