Po želji vlasnika
9

Mansory doradio i Ferrarijev rijetki model Monza SP2

E. L.
Ne znamo šta na sve kažu u Ferrariju, ali znamo da se u tuning kompaniji Mansory nisu oglušili na molbu jednog od malobrojnih vlasnika koji je želio unikatnu Monzu SP2.

Među malobrojnim vlasnicima jednog od Ferrarijevih "open air“ modela Monza SP1 i SP2 iz brojčano ograničene 'Icona' serije našao se i vlasnik koji je želio da se njegova Monza SP2 razlikuje od ostalih 249 proizvedenih primjeraka.

Pomoć je potražio u tuning kompaniji Mansory u kojoj su za nepoznat iznos novca doradili Ferrarijev podsjetnik na legendarne trkaće modele 750 Monza, 250 Testarossa i 166 MM Barchetta i nakon svega vlasniku osigurali jedinstven primjerak Monze SP2.

Uz nove karbonske karoserijske komponente, među detaljima s kojima se Mansoryjeva Monza SP2 izvana razlikuje od ostatka društva izdvajaju se drugačije 21 i 22-inčne aluminijske felge na kojima su gume dimenzija 275/30 ZR21 (naprijed) i 335/25 ZR22 (nazad), a boja suvozačkog sjedišta u ovom slučaju ista je kao boja široke i niske karoserije.

Nije zaboravljen ni centralno smješten Ferrarijev atmosferski 6,5-litarski V12 motor čija je snaga sa 810 povećana na 830 "konja“. Nova vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 740 Nm. Za prijenos snage na zadnju osovinu brine 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila, a spomenute brojke dovoljne su da Monza SP2 iz mjesta do "stotke“ stigne za 2,8 sekundi i razvije više od 300 km/h.