Značajne modifikacije
3

Liberty Walk pretvorio AZ-1 u minijaturni Ferrari F40

D. B.
(Foto: Klix.ba)
Japanski tuner Liberty Walk pokazao je široki body kit za Ferrari F40 na sajmu automobila u Tokiju prošle godine, a ove je predstavio minijaturnu verziju legendarnog italijanskog superautomobila napravljenu od modela Autozam AZ-1.

Na fotografijama je prikazan Liberty Walkov body kit inspirisan Ferrarijem F40 uz standardni primjerak modela AZ-1, što najbolje pokazuje koliko su promjene značajne.

Tuner je pomijenio "nos" modela AZ-1 maskom i haubom, što mu je donijelo izgled kojim neodoljivo podsjeća na F40. Tu su i krilcea u uglovima te produženi spliter, no dvostruka okrugla prednja svjetla nisu dio paketa.

Blatobrani su prošireni na oba kraja, a povezuju ih masivni pragovi. Liberty Walk je pripremio nove panele vrata s oblikom NACA otvora kako bi se dobio izgled modela F40.

Nazad je fiksno krilo s velikim graničnim pločama, a redizajnirani branik uključuje reflektore, no ne i stražnja svjetla. Nazad je i difuzor, a iako Liberty Walk ne spominje izduvni sistem, na fotografiji se vide centralno postavljena tri završetka izduvnih cijevi, baš kao kod model F40.

Detalja o promjenama unutrašnjosti nema, no vidljiva su sportska sjedišta koja se inače fabrički ne ugrađuju u ovaj model. Oni koji posjeduju AZ-1 i koji žele ovakav preobražaj, trebat će izdvojiti 22.600 dolara za body kit.Pored toga, tu su troškovi lakiranja i ugradnje komponenti.

Tuner je odabrao set crnih felgi sa šest krakova veličine 16 inča naprijed, odnosno 17 inča nazad. Cijena je 14.300 dolara.

AZ-1 je bio jedan od najuzbudljivijih automobila iz japanske kei klase. Čak i u fabričkoj formi izgleda kao mini superautomobil, a njegova gullwing vrata doprinose sportskom izgledu. Trocilindrični motor od 657 ccm razvija 63 KS i uparen je sa petostepenim manuelnim mjenjačem koji prenosi snagu na stražnje točkove.