Džepna raketa
36

Kad se u Manhartu poigraju s najsnažnijim Minijem rezultat je spektakularan

E. L.
U njemačkoj tuning kompaniji Manhart nude brojčano ograničen Mini John Cooper Works GP čiji motor umjesto 306 razvija 350 konjskih snaga.

I dok se većina slaže da je potencijal motora u trećem izdanju JCW Minija koji na sebi nosi oznaku GP više nego dovoljan za automobil koji pripada B segmentu, u poznatoj njemačkoj tuning kompaniji Manhart pripremili su znatno snažniju opciju koja se krije iza oznake GP3 F350.

Njihov Mini JCW GP i dalje pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor, ali je rekalibriranjem centralne upravljačke jedinice i instaliranjem novog izduvnog sistema njegov potencijal sa 306 podignut na 350 konjskih snaga, a nova vrijednost najvećeg obrtnog momenta umjesto 450 iznosi 530 Nm. Za prijenos snage na prednju osovinu kojoj pomaže ograničena blokada diferencijala zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač.

U Manhartu su doradili i elemente podesivog ovjesa koji se krije iza novih 19-inčnih točkova, a podnica atraktivnog britanskog dvosjeda (koji u verziji GP nema zadnjih sjedišta) bliža je tlu dvadesetak milimetara.

Podaci o performansama nisu objavljeni, a u Wuppertalu kažu da će uskoro ponuditi i još snažniju verziju. Podsjećanja radi, najsnažniji Mini do sada u tvorničkom izdanju od 0 do 100 km/h stiže za 5,2 sekunde i razvija 265 km/h.

Vezani članci