Atraktivan i snažan
5

JE Design tunirao Cupra Leon Sports Tourer na 365 KS

D. B.
Cupra Leon Sports Tourer bi uskoro mogao biti osvježen, no to nije spriječilo tuning kuću JE Design da pripremi bogat tuning paket za odlazeći model.

Paket uključuje vizuelne i mehaničke modifikacije zahvaljujući kojim se Cupra Leon Sports Tourer približio skupljim karavanima fokusiranim na performanse. Njemački tuner JE Design je specijalizovan za modele španskog brenda, a kao osnovu za svoj projekt odabrao je Cupra Leon s pogonom na sva četiri točka, koji je ekskluzivno dostupan u praktičnijoj karavanskoj izvedbi pod nazivom Sports Tourer.

Iako fabrički model već izgleda više sportski u odnosu na SEAT-ovu verziju zahvaljujući brojnim detaljima specifičnim za Cupru, JE Designov Widebody RS paket ga podiže na viši nivo.

Leon je naprijed dobio trodijelni spliter koji se može prilagođavati za cestu i stazu, a povezan je s aerodinamičnim krilcima na bočnim stranama prednjeg branika. Također, tu su proširenja na obje osovine koja se spajaju s bočnim pragovima i širim prednjim i stražnjim dodacima na blatobranima. Krilca poboljšavaju protok zraka kroz kočione kanale i stvaraju zračnu zavjesu oko vozila.

Nazad se nalazi veći dupli krovni spojler, ukrasni dodaci su na braniku, a tu je i novi difuzor u koji su smješteni završeci izduvnih cijevi. Riječ je o dva ovalna ili četiri okrugla završetka u crnoj ili bakrenoj boji, a moguće je dobiti i novi izduvni sistem Naprijed se nalaze i dodaci u obliku raže.

Karavan je dobio novi set 19-inčnih BBS CH-R felgi s gumama dimenzija 255/30 R19, no dostupne su i druge opcije. Spušten je za 20 mm naprijed, odnosno 10 nazad, ali je funkcionalnost zadržana zahvaljujući elektronskoj DCC kontroli šasije.

Cuprin Leon pokreće 2,0-litarski TSI četverocilindrični turbobenzinac koji razvija "fabričkih" 306 KS i 400 Nm obrtnog momenta, no JE Design je povećao tu snagu na 365 KS i 450 Nm, što znači da je karavan snažniji od mehaničkih sličnog Volkswagenovog Golfa R i Audija S3 te izjednačen sa ABT-ovim Cupra Leonom ST. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem sedmostepenog DSG automatskog mjenjača i Cuprinog 4Drive sistema.