Tuning
0

Jaguar XK-RS

Klix.ba
Ovih dana je na sajmu automobila u Chicagu predstavljen najmoćniji Jaguarov kabriolet, te iako nosi epitet konceptualnog vozila potpuno je spreman za cestu.

Za razvoj ovog zaista posebnog automobila zadužen je bio Rocketsports Racing ali naravno u saradnji sa Jaguarom za Sjevernu Ameriku.

Glavni zahvat inžinjera u Rocketsportsu je bilo poboljšavanje ionako potentnog AJ-V8 Trans-Am motora koji je namjenjen za utrke. Prvi potez je bilo povećavanje zapremine sa postojećih 4.5 litara na cijelih 5.0 litara radne zapremine.

Ipak pored zapremine za medvjeđu snagu od 550 KS je najviše zaslužan Eaton turbopunjač, te je tako XK dobio mogućnost da do stotke ubrza za manje od četiri sekunde i zaustavi sa ubrzavanjem na oko 320 km/h.

Mnogo se poradilo i na aerodinamici, te su cijelom dužinom podnice izvedeni zračni tuneli koji obezbjeđuju bolje strujanje zraka i veću downforce silu, tako da i nije neko čudo da ovaj Jaguar XK snažno podsjeća na onaj koji je imao ulogu u posljednjem James Bond filmu Die Another Day.

Prerada je upotpunjena kvalitetnim Penske amortizerima, te naravno za sigurno zaustavljanje neophodnim jakim kočnicama. Zadatak usporavanja ove zvijeri je tako povjeren R-Performance Brembo kočnim čeljustima sa preforisanim diskovima.

Za potpun utisak na eksterijeru se brinu impresivne 20-inčne "Machiavelli Gotti" felge sa jednim šarafom koje su obučene u vrhunske Michelin Pilot pneumatike.

I unutrašnjost je također teško prepoznati i naći joj zajedničkih komponentni sa serijskim XK-om. Prva u nizu su sportski profilirana Johnson Controls "Leap" sjedišta presvučena crnom i u manjoj mjeri sivom kožom. Također iznenađuje i nedostatak klasičnih mjernih instrumenata koji su sada dom našli u multifunkcionalnom upravljaču koji snažno podsjeća na one iz F1 bolida.